В този блог ще използвам предимно данни от книгата "История на село Верен" на Филип Йорданов Минчев в три части, издадени от дъщеря му Стефка, отпечатани в издателство "Фабер", Велико Търново, 2003, 2004 и 2004, както и други източници. Този проект е с изричното съгласие на Стефка Филипова и с нейно сътрудничество!!! Публикуването на данни от този блог трябва да става само след споменаването на авторите. Лицата, за които става въпрос в този блог, са родени преди края на Втората Световна война. Тeхните потомци днес са вероятно няколко хиляди, пръснати из България и широкия Свят, и с всеки изминал ден се раждат нови, които един ден ще питат, кои са техните предци. Ето защо събирането и публикуването на материали e много важно и особено защото: "Нещо, което не е написано, знaчи не се е случило!!!" Ако има други запалени с изследване на родословието им или пък имат интересни материали (стари снимки и прочие) за село Верен и не знаят, как да ги запазят или публикуват, пишете ми на: verenski@gmx.net

петък, 18 януари 2013 г.

Дългосрочни цели и събиране на информация

 Така както във всяко едно дело се набелязват някакви цели, така и тук ще си поставя следните няколко дългосрочни цели:

  1. Да издиря потомците на Стайно Топала /роден около 1800 година, от Гошевия род, мой 4x-пра дядо/ и жена му Тота, т. е. не само тези които са от Топаловия род, но и тези които са потомци на неговите дъщери, внучки, правнучки и т. н., както и да изготвя подробно родословно дърво със стандартизирана информация за всеки потомък. Виж Внуците и правнуците на Стайно Топала и Тота Илиева/Разбира се на блога се публикуват само имена и информации за хора, които са живяли преди и са част от историята! Останалата информация е и ще бъде само за вътрешно /родово/ ползване и част от нея може да бъде публикувана в една бъдеща книжка./ Също и за Гошевите /като класическо дърво/, от които са се отделили Топаловите. 
  2. Да издиря както в 1. точка потомците на бащата на Петър Дръндаря и Кольо Фарфалата /или Фърфалата, мой 3x-пра дядо/, както и потомците на съпругата на Кольо Фарфалата от втория брак с Русю Сачев.  /Все още не знам, дали Петър и Кольо са били братя или чичо и племеник./
  3. Да издиря както в 1. точка потомците на Вълко Ъката /мой 4x-пра дядо/. Също и за Келчевите /като класическо дърво/, които са от един род с Ъковите. Например Танкините са потомци на дъщерята на Вълко, Танка. 
  4. Да продължа да подобрявам статиите в този блог и да слагам нови такива.
Който желае да вземе участие в осъществяването на тези цели и има по принцип интерес е добре дошъл!!! Специалната ел. поща за този проект е: verenski@gmx.net

д-р Мариян Иванов

Коментар1:  В точките 1. 2. и 3. става въпрос за стотици души, т. е. има много работа. За наша голяма радост учителят Филип Минчев и Бано Вълев са ни предоставили доста информация за тези родове до към 1970 година. Така че клоновете на дървото са сравнително ясни и лесно бихме могли да продължим тяхното дело. Изключение правят най-първите лица в дървото, където информацията се е базирала веорятно на семейна митология, както и родените след 1970.

Коментар2: За да е качествено изготвено едно родословно дърво, то трябва да е направено безпристрастно и базирано на документи и факти. За да няма пропуски, информацията за всички лица трябва да е стандартизирана. Както е известно във всеки един род се стига до конфликти и разделения. Такива противоречия могат да се опишат като гледна точки, но не би трябвало да изкривяват фактологията на едно такова изследване.

-----------------------------------------------------------------------------------

Как мога да помогна? 


Ако сте потомък на гореспоменатите веренци и искате да помогнете, можете да го направите, като отговорите писмено на следните въпроси и ми ги изпратите на специалната ел. поща за това: verenski@gmx.net


Формуляр / прати на: verenski@gmx.net  /

  1. трите имена (и евентуален прякор); м/ж: ...................
  2. дата и място на раждане (ако не е известна точната дата, може да напишите само годината): ...................
  3. имената на родителите (за да може да се идентифицира еднозначно в дървото):   ...................
  4. професия/и: ...................
  5. брак/бракове (т. е. с кой/коя): ...................
  6. деца (т. е. имената им): ...................
  7. нас. място, където е прекарал/а по-голямата си част от живота (до този момент разбира се): ...................
  8. ако е починал/а, дата и място на смъртта: ...................
  9. друго (тук може да напишете коментари като: заслуги, отличия, обществена дейност, дългосрочна месторабота, участие във войните, религия, известни документи, любопитни житейски случки и т.н. ) ...................
  10. дата на попълване на формуляра и име на попълващия ...................

Маркирайте въпросите и използвайте копи и пейст опцията за да ги копирате във вашия текстов едитор, където ще попълните отговорите. Попълнения формуляр можете да пратите просто като текст на е-мейла или като го прикачите като отделен текстов файл към него.

Снимка /в JPG, BMP или в някакъв друг стандартен формат, с добра разделителна способност/ на лицето или пък общи семейни снимки, бихте могли също да изпратите, като посочите  /в е-мейла/ кой кой е.

Данните, които ми изпратите, ще попълвам във базата данни на личния ми компютър и ще ги обработвам със специална генеалогична софтуер програма, с която могат да се правят различни графични разпечатки /в JPG и PDF формати, от които пък могат да се правят плакати например/, включително и със снимките, включително с партньори или без, включително с всички потомци или само класическо дърво и т. н.

Имената на живи хора няма да бъдат помествани в статиите на този блог Веренски родови хроники, с изключение на тези които изрично заявят, че искат да бъдат поместени!!!

Мариян Иванов


Няма коментари: