В този блог ще използвам предимно данни от книгата "История на село Верен" на Филип Йорданов Минчев в три части, издадени от дъщеря му Стефка, отпечатани в издателство "Фабер", Велико Търново, 2003, 2004 и 2004, както и други източници. Този проект е с изричното съгласие на Стефка Филипова и с нейно сътрудничество!!! Публикуването на данни от този блог трябва да става само след споменаването на авторите. Лицата, за които става въпрос в този блог, са родени преди края на Втората Световна война. Тeхните потомци днес са вероятно няколко хиляди, пръснати из България и широкия Свят, и с всеки изминал ден се раждат нови, които един ден ще питат, кои са техните предци. Ето защо събирането и публикуването на материали e много важно и особено защото: "Нещо, което не е написано, знaчи не се е случило!!!" Ако има други запалени с изследване на родословието им или пък имат интересни материали (стари снимки и прочие) за село Верен и не знаят, как да ги запазят или публикуват, пишете ми на: verenski@gmx.net

четвъртък, 5 юли 2018 г.

Дядо Минчо Фарфалов

Накратко за загиналия ми прапрадядо Минчо:

Минчо Фарфалов/Фърфалов/ е син на Колю Фарфалата (от фърфоля, т.е. говоря завалено). Фарфаловите са клон на Драндаревския род (също Дръндаревите, от дръндар, чепкащ вълна) в село Верен/Чирпанско/. Баща му Колю по време на Руско-турската война 1877/1878 е заварен на гурбет и тръгва със стадото от Добружда за Верен, но по пътя изчезва безследно. Майката на Минчо, баба Колювица (за съжаление името ѝ е все още неизвестно), се жени повторно за Русю Добрев Сачев също от Верен. Минчо запазва прякора на истинския си баща, но приема официално името на втория баща.(изт.: Филип Минчев)

Прапрадядо Минчо се жени два пъти: От първия брак с Вида от с. Кольо Мариново има деца Колю (войник през Втората Световна война), Стана, Русю и Руса, а от втория брак с Яна Челебиева, отново от К. Мариново, има деца Минай, Велика и Петър.

От баба ми Янка Колева Минчева, внучка на Минчо, знаех, че е убит в Първата световна война, но за съжаление без никакви подробности. На военния паметник в село Верен, Минчо е изписан погрешно вместо Русев като Русенов и с истинското бащино Колев съкратенно съответно с К.: Минчо К. Русенов, виж: статия в блога

В книгата за Историята на село Верен, учителят Филип Минчев дава информация, че Минчо Колев Фарфалов е убит през Първата Световна война, но няма допълнителни данни къде и кога. ("История на село Верен", Филип Й. Минчев, три части, изд. "Фабер", Велико Търново, 2003, 2004 и 2004)

ДА "Архиви" публикува наскоро списъците със загиналите във войните. Минчо изглежда е разчетен и съответно записан като Митю Добрев Русев. Митю и Димитър от село Верен няма загинали тогава, така че това трябва да е той. Името Минчо е станало на Миню и е преписано като Митю.

Така имаме 5 версии на името:

Минчо Колев Фарфалов
Минчо Колев Русев
Минчо К. Русенов
Минчо Русев (Добрев) Сачев
Митю Русев Добрев

(Тези неточности разбира се оставят леко съмнение, но да речем, че все пак с доста голяма сигурност може да се каже, че става въпрос за него.)

Информацията от сайта на ДА "Архиви" гласи:
Митю Русев Добрев чин: редник част: 55-и пехотен полк, 8-а рота месторождение: с. Верен, околия: Чирпанска, сегашно название: Верен дата на смъртта: 8 окт. 1916 г., къде е загинал: с. Полог, околия/държава: Битолска къде е погребан: с. Полог, околия/държава: Битолска ДВИА, ф. 39, оп. 1, а.е. 224, л. 42, 43
Изт.: http://archives.bg/wars

55-и пехотен полк е към 8-а пехотна Тунджанска дивизия и е формиран в Хасково. Повече инфо за полка: линк

След 3. окт. 1916 има двуседмично настъпление на противника при Завоя на Черна. Вероятно тогава загива и прапрадядо ми Минчо (на около 40 години) и е погребан на 8. окт. 1916 в съседното село Полог, Битолско.

Мариян Иванов
последна промяна: 06.07.2018

п.с.: Повече инфо за събитията при Завоя на Черна: https://bulgarianhistory.org/zavoyat-na-cherna/ 

Няма коментари: